Waar begint circulair ondernemen?
Meestal krijg ik de vraag hóe je circulair kunt ondernemen. Met een gezicht erbij alsof je naar een andere wereld moet verhuizen of een nieuw soort bedrijf moet gaan opstarten. Maar beter kun je eerst de vraag stellen wáár je moet beginnen.
In onze huidige economie delven we grondstoffen, maken er mooie materialen van en bouwen met deze materialen alles wat we nodig hebben. We genieten ervan en aan het einde van de levensduur gooien we het in de afvalbak of breken we het af. Daarna zien we de vertrouwde groene of blauwe containers door Veenendaal rijden naar de recyclebedrijven of stortplaatsen. We noemen dat de lineaire economie.
Als we nu beginnen met vooraf eerst eens goed na te denken of we überhaupt iets wel écht nodig hebben. En áls dat nieuwe model of product er moet komen, laten we het dan zó maken, dat we het later gemakkelijk aan kunnen passen voor andere doelen. En zó bouwen dat we het gewoon weer uit elkaar kunnen halen. Waarna we vanuit de bestaande onderdelen weer nieuwe producten kunnen maken. Daag ontwerpers uit om niet meer in de catalogus naar nieuwe materialen en grondstoffen te kijken, maar hun producten of gebouwen vanuit beschikbare, vrijkomende, bestaande materialen te ontwerpen. De blauwe en groene containerwagens rijden dan niet meer naar de verbrandingsovens en stortplaatsen, maar naar de nieuwe bouw- en productielocaties. We noemen dat de circulaire economie.
Dan hoef je je ook niet meer af te vragen waar je moet beginnen. Een cirkel is rond, dus begin gewoon op de plaats waar je staat.
Enne, hoe we het noemen is eigenlijk ook minder belangrijk: als we er vandaag maar gewoon mee beginnen….
Kees Boot
Buro BOOT – Veenendaal
Gepubliceerd op: 4 Juni 2018