Ga terug naar alle blogs

Dit is de drijfveer van INNAX

Namens INNAX mocht ik maandagavond in het Boshotel in Overberg de MVO-prijs 2019 in ontvangst nemen van burgemeester Piet Zoon. Een prachtige erkenning voor waar we mee bezig zijn, waarmee we in een illuster rijtje komen van eerdere winnaars: BOOT ingenieurs, Carbogen-Amcis (voorheen Dishman), Orcon, de Koninklijke Ginkel Groep en Complementair.

Maar dan natuurlijk de hamvraag: Waarom wint INNAX nu deze prijs? Het prachtige juryrapport geeft hier een hele mooie beschrijving van.

Iedereen maakt bepalende momenten mee
Alles begint natuurlijk met de bestaansgeschiedenis van INNAX. Nee, eigenlijk al eerder. Je kan zomaar iets meemaken waardoor je gewoon iets voor de maatschappij wil betekenen. Je ontdekt dat geven meer voldoening geeft dan nemen. Iedereen maakt wel zo’n moment mee. Het kan zijn dat een vriend ernstig ziek wordt of zelfs je ontvalt, een beeld op televisie over armoede, een moment dat iemand niet eerlijk is en je daar enorm boos over maakt. Of het lukt je om iemand op een goede manier te helpen. Meestal ebt dat gevoel weer langzaam weg en gaan we over tot de waan van de dag. Toch was er bij mij een moment wat ik nog steeds goed kan terughalen. Als negenjarig jongetje keek ik op een avond naar de maan… Ik kom uit 1969, het jaar waarin Neil Armstrong zijn Eagle had laten landen en de eerste stap op de maan zette. Hij sprak toen de beroemde woorden: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. Mijn blik op de maan was hét moment dat ik mij realiseerde dat wij zelf ook op zo’n kwetsbaar planeetje staan en dat we er goed voor moeten zorgen. De beelden die ik in die periode zag, gaven mij het gevoel dat we dit niet deden. Vanaf dat moment was het duidelijk waar ik aan wilde werken en dat gevoel heb ik tot de dag van vandaag kunnen vasthouden. Alleen INNAX was er nog niet.

Succesvol zijn met een natuurlijke missie
Op dit moment zijn we met ca. 200 mensen actief om gebouwen te verduurzamen. Een werkgebied waarin INNAX al bijna 30 jaar actief is, daar waar veel bedrijven nu instappen vanwege de actualiteit rondom de energietransitie. En dat kenmerkt INNAX: er is een belangrijke drijfveer die los staat van waar op dat moment de grootste marktkansen liggen. Het is geweldig om mensen bij INNAX te hebben die op basis van hun eigen ervaringen dezelfde keuze hebben gemaakt. Het bedrijf heeft een natuurlijke missie, sturing komt niet meer van managers maar vanuit éénieder. We bieden de ruimte om dit te ontdekken met ‘Duurzaam in Bedrijf’-sessies. Daarnaast hebben meerdere collega’s de functie van Verduurzamer, die vanuit brede klantvraagstukken de beste oplossingen aandragen.

Dat INNAX in goede en slechte tijden kan groeien bewijst in mijn ogen dat een bedrijf maatschappelijk van betekenis kan zijn als de (collectieve) drijfveer krachtig genoeg is. Geld leidt af, maar als we dit gaan zien als een resultante van gezamenlijke inspanning dan kunnen bedrijven met een missie betekenisvol zijn voor de maatschappij én succesvol zijn. Een mooie combinatie die ik een ieder gun!

Jörgen Waagenaar,
algemeen directeur


Gepubliceerd op: 17 Januari 2019