Ga terug naar alle blogs

JEUGD + TECHNIEK = FABLAB

Sinds oktober 2015 heeft Bibliotheek Veenendaal een FabLab (fabrication laboratory) , een makersplaats waar moderne techniek en 21ste eeuwse vaardigheden hand in hand gaan. FabLab Veenendaal richt zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. maar in hun kielzog ook hun ouders  en grootouders. Programmeren, ontwerpen, 3Dprinten en lasersnijden, het kan er allemaal onder professionele begeleiding van medewerkers, ondersteund door vrijwilligers.

Jonge mensen enthousiast maken voor techniek en de Cultuurfabriek als laagdrempelige plek voor kennismaking: een mooie combinatie om van start te gaan met een FabLab. Want een  bibliotheek is ook een kennisbedrijf, dat mee beweegt op maatschappelijke ontwikkelingen en anticipeert op verandering. 

Nu twee jaar later blijkt het FabLab een succes te zijn, dat het verdient om uitgebouwd te worden. Naast de open inloop op woensdag- en zaterdagmiddag, is er veel vraag vanuit het basisonderwijs. Leerkrachten met hun groepen 4, 5, 6, 7 en 8: allemaal willen ze graag leren in het FabLab en wij willen hen daar graag bij helpen. Honderden leerlingen op jaarbasis en daarmee een flink potentieel aan “techneuten” voor de toekomst.

De grote vraag eist personele capaciteit, dus sprak ik op een mooie zomeravond in 2017 de gemeenteraad toe met een concreet verlanglijstje waarop ook een financiële injectie voor het FabLab. De Raad besloot in haar wijsheid dat de helft van onze financiële wens ingevuld zou worden door de gemeente mits we kans zagen tot cofinanciering van de andere helft. Het tot dan toe voor eigen gebruik geschreven plan, als bibliotheek zijn we niet van de dikke nota’s, werd aanzienlijk uitgebreid zodat ondernemers kunnen lezen over het hoe en waarom van het FabLab.

Vervolgens zijn we samen met  Herman van Rijnbach (Economische Zaken gemeente Veenendaal) “op tournee” gegaan om met diverse ondernemers te overleggen of en hoe zij kunnen bijdragen aan het FabLab. Na de aanvankelijke verwondering over de Bibliotheek die zich op het technische pad begeeft, was er snel enthousiaste betrokkenheid bij de plannen. Op dit moment is de fondsenwerving bij technische bedrijven, maakindustrie en ICT in volle gang. Iedere bedrijf dat bijdraagt aan het FabLab wordt een ‘Vriend van het FabLab’ en we bekijken momenteel of we het programma kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken.

Vooral de jonge doelgroep en de voorgestane, structurele leerlijn vinden ondernemers belangrijk. Het zijn voor ons interessante contacten en de creativiteit van de gesprekspartners maakt dat er meer ideeën ontstaan voor verdere samenwerking: hoe mooi is dat??!!!  

Mieke van Dijk
directeur/bestuurder Bibliotheek Veenendaal

PS: Ook meedoen of meer weten over FabLab? mvd@bibliotheekveenendaal.nl of 0318-582669 of 0619364715.


Gepubliceerd op: 29 April 2018