Ga terug naar alle blogs

Koninklijke Ginkel Groep start sociaal bedrijf Rosa Novum

Als Ginkel Groep zijn we in mei jl. gestart met Rosa Novum, een groenbedrijf met een maatschappelijk en sociale doelstelling. We bieden zinvol, betaald werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het groenonderhoud. Waarom willen wij een sociaal bedrijf?

Vroeger kwamen soms ouders met hun zoon bij de oude Van Ginkels langs voor werk. Het ging vaak om jongens die goed met hun handen waren, maar niet zo goed konden leren. Of die een beetje extra geduld nodig hadden. Eigenlijk is het nu niet anders alleen zijn het meestal geen ouders meer die met hun kind langskomen. Nu zijn het vaak gemeenten en UWV. Er zijn namelijk veel mensen die graag willen werken, dat ook prima kunnen, maar die niet makkelijk worden aangenomen in ‘gewone’ commerciële bedrijven. En juist die mensen zijn extra welkom bij Rosa Novum.

Waarom Rosa Novum?
Er zijn verschillende redenen waarom we een sociaal bedrijf starten. In de eerste plaats natuurlijk, omdat je als bedrijf een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Het is onverteerbaar dat in een land als Nederland zoveel mensen langs de kant staan die van alles kunnen en willen. Maar er zijn ook andere redenen. In een apart bedrijf kunnen we de begeleiding geven die nodig is, want dat is altijd maatwerk. Rosa Novum is dus ook een opleidingsbedrijf. En denk ook aan het personeelstekort in de groene sector. Met Rosa Novum kunnen we nieuwe mensen aan ons binden en opleiden in ons vak.

Wie werken er bij Rosa Novum?
In eerste instantie zijn we gestart met een groep van 5 medewerkers die onder de zogenaamde Participatiewet vallen. Daarnaast zijn 2 voormannen van Van Ginkel Veenendaal overgestapt naar de nieuwe werkmaatschappij Rosa Novum. Zij begeleiden de medewerkers en leiden ze op daar waar nodig. Vanzelfsprekend zorgen zij er samen met de medewerkers voor dat het groenonderhoud pico bello wordt uitgevoerd. Rosa Novum wil graag groeien om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen.

Vijf redenen om sociaal in te kopen
Volgens mij is het voor ieder bedrijf, voor elke organisatie belangrijk om sociaal in te kopen, want:

1) Je doet iets goeds voor mensen, simpelweg door met een sociaal bedrijf in zee te gaan;
2) Je geeft vorm aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van je eigen organisatie of bedrijf;
3) Je krijgt goede kwaliteit;
4) Je kiest voor duurzaam. Met de winst van een sociale onderneming, wordt namelijk meer werk gecreëerd voor mensen met een afstand to de arbeidsmarkt;
5) Het werk moet toch gebeuren, dus je kunt het net zo goed sociaal laten uitvoeren!

Netwerk van bedrijven met een sociaal hart
Als vestigingsleider van Rosa Novum vind ik het ook belangrijk om binnen Veenendaal een netwerk te vormen van bedrijven met een sociaal hart. We kunnen elkaar helpen door bij elkaar in te kopen, kennis en ervaringen uitwisselen. En wie weet bieden we straks medewerkers die nog niet zo goed weten wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn, samen loopbaanpaden aan!

Meer weten?
Wil je doorpraten over het groenonderhoud van jouw terrein? Of zou je je willen aansluiten bij een netwerk van bedrijven met een sociaal hart? Ik kom graag bij je langs dus neem contact op!

Op de foto van links naar rechts: Geert Jan Tams (voorman), Nancy van der Vin (vestigingsleider), Richard van Dijk ( voorman)

Nancy van der Vin
Vestigingsleider Rosa Novum
Nieuweweg-Noord 255,
3905 LW Veenendaal
t: : 0318 – 42 30 30
e: info@rosanovum.nl


Gepubliceerd op: 4 Juli 2018