Ga terug naar alle blogs

Ondernemen in de geest van Gilbert

Veenendaal kent een rijke historie. Verhalen over wolspinners en sigarenmakers worden met liefde en trots overdragen van generatie op generatie. Terecht. We zijn al eeuwen een bedrijvig volkje.

Maar lang voordat er in ’t Veen sigaren werden gemaakt en wol werd gesponnen, kwam er vanuit Antwerpen een stedenbouwer richting Veenendaal: Gilbert van Schoonbeke, een inspirerend ondernemer en een man met visie. Zijn ideeën voor de Antwerpse haven, de stadswallen en de Stadwaag, zorgden in Antwerpen voor veel bedrijvigheid en welvaart. Het verhaal gaat dat Gilbert rond 1542 van zijn vriend Karel V toestemming kreeg om in de Gelderse Vallei turf te winnen die hij nodig had voor de wederopbouw van Antwerpen. Met het starten van die turfwinning zette Gilbert van Schoonbeke, samen met de grondeigenaren en arbeiders destijds de lijnen uit voor het Veenendaal zoals we dat nu kennen. Toen hij uit onze omgeving vertrok, moet hij ons iets hebben nagelaten van zijn karakter. Dingen aanpakken en ondernemen zit in onze genen en daar zijn we trots op!

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke werd geboren. De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal vindt dat een prachtige aanleiding om 2019 uit te roepen tot feestelijk ‘Gilbertjaar’. Van Schoonebeke werkte niet alleen keihard, hij wist ook te genieten van het leven. Zeg ‘Gibert’ en je zegt ‘bierbrouwerij’. Hij was ondernemend, eigenwijs, dacht buiten kaders en werkte graag samen. Kernwaarden waarin een gemiddelde Veense ondernemer zich ongetwijfeld herkent.

2019 wordt hét jaar om initiatieven te ontplooien in de geest van Gilbert. Denk aan sport, cultuur, historie, eten & drinken, ondernemen en architectuur. Het Gilbertjaar 2019 wordt de paraplu voor allerhande activiteiten van Veenendalers voor Veenendalers. Het verzamelpunt voor al die ideeën is www.gilbertjaar2019.nl. Daar vind je inspiratie, suggesties en contactinformatie. De initiatieven die in het Gilbertjaar worden ontwikkeld, zullen elkaar versterken. Gilbert wordt een begrip en daar heeft iedereen profijt van. Nu en ver ná 2019.

Veenendaal is altijd in beweging, binnen en buiten de eigen kaders. We maken er samen een prachtig feestjaar van. Doe je mee?

Sakia Koppert – Notariskantoor Novia


Gepubliceerd op: 16 Juni 2018