Ga terug naar alle nieuwsberichten

650 leerlingen bezoeken 56 bedrijven tijdens JBD 2023

Op 7 februari stappen circa 650 leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de fiets om die dag bij bedrijven in Veenendaal een kijkje in de keuken te gaan nemen. Tijdens deze Jongeren Bedrijven Dag (JBD) ziet de jeugd wat een functie precies inhoudt en hoe de werkvloer eruit ziet. ‘En we laten ze ervaren dat er binnen de verschillende sectoren vele bedrijven werkzaam zijn, waar leerlingen later eventueel stage kunnen lopen of hun profielonderzoek kunnen doen’, aldus projectleider Monique Sassmannshausen van Het Perron. Zij bezoekt vooraf ieder bedrijf: ‘Het is de bedoeling dat de leerlingen ook even mee kunnen doen in het bedrijf. Ik leg vooraf duidelijk uit wat de ondernemers kunnen verwachten en wat er van henzelf verwacht wordt. Want het is juist een goed inhoudelijk programma, dat de waarde van de JBD bepaalt.’ De leerlingen bezoeken die dag ieder twee bedrijven. Dat doen ze per fiets, in groepjes van 12, met een begeleider.

Tijdens de eerste editie van de JBD in 2022 deden een kleine 300 leerlingen van leerjaar 3 TL en Havo 3 mee. ‘Dit jaar hebben we opgeschaald naar 650 leerlingen van alle niveaus uit het voortgezet onderwijs. Natuurlijk kan dit alleen, omdat 56 bedrijven en organisaties hun deuren openen en tijd en aandacht besteden aan een interessant programma voor onze leerlingen.’ Leonard Steetsel introduceerde als vice-voorzitter de JBD bij de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, waar ook de directeur van Het Perron, Daan Diepeveen, in het bestuur zit. Ondernemersvereniging en onderwijs pakten dit initiatief voortvarend op. Leonard Steetsel: ‘In Oss is de JBD al jaren een groot succes. Daar zijn al leerlingen na hun schooltijd aan het werk gegaan bij het bedrijf, waarmee ze tijdens de JBD kennis hadden gemaakt. De JBD helpt jongeren met het maken van de juiste beroepskeuze en wij hopen ze hiermee te behouden voor het Veenendaalse bedrijfsleven.’

We bedanken op voorhand alle bedrijven en organisaties die meedoen, waaronder heel veel BOV-leden. En we wensen iedereen een leuke en geslaagde dag toe!


Gepubliceerd op: 27 Januari 2023