Ga terug naar alle nieuwsberichten

‘Begin een programma aardgasvrij voor bedrijven’

Artikel in Binnenlands Bestuur
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de achterblijvende verduurzaming van bedrijven. Veenendaal bepleit een nieuw rijksprogramma. 

Het lijkt zo’n simpel rekensommetje. Het meeste gas binnen een gemeente wordt doorgaans niet door burgers verstookt maar door een beperkt aantal grootverbruikers onder de lokale bedrijven. Help je één zo’n bedrijf van het gas af, dan kan dat meer aan de energietransitie bijdragen dan de afkoppeling van een hele woonwijk. Grijpen die kans, dachten ze in Veenendaal.

Meetlat
De gemeente legde haar zeven bedrijventerreinen langs een meetlat en koos er twee uit om het duurzame avontuur mee te beginnen: De Vendel en De Faktorij. De Vendel bestaat uit kantoorgebouwen; De Faktorij telt vooral grote loodsen waar lichte industrie en transportbedrijven huizen.

Woningen
‘Veel gemeenten richten zich bij de energietransitie op woningen. En daar gaat in de media ook de meeste aandacht naar uit’, zegt Frederik Oudman, projectleider energietransitie van de gemeente Veenendaal. ‘We wilden er een of twee bedrijventerreinen uitpikken waar we de energietransitie tot in detail konden doorrekenen.’

Andere groep
Bedrijven vormen volgens hem echt een andere groep dan burgers en worden door andere zaken getriggerd. ‘We hebben als voordeel dat we hier in Veenendaal een grote bedrijvenkring hebben, waarvan zo’n negenhonderd bedrijven lid zijn. Ze zijn al actief met duurzaamheid bezig. Een ideale partner om ons als gemeente op te richten.’

Zie de bijlage voor het hele bericht


Gepubliceerd op: 6 April 2022