Ga terug naar alle nieuwsberichten

Binnenkort Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB (TEK)

Beste ondernemer,

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) gaat in het eerste kwartaal open. De precieze datum maken we zo snel mogelijk bekend. TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen die relatief veel energie verbruiken en geraakt zijn door de hogere energieprijzen. In dit bericht leest u de laatste ontwikkelingen.

Zelf uw energie-intensiteit inschatten
De definitieve modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit zijn bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde deze gemiddelde prijs vast, gebaseerd op het 4e kwartaal van 2022.

• De modelprijs in 2022 voor gas is: € 2,41 per m³ gas

• De modelprijs in 2022 voor elektriciteit is: € 0,59 per kWh.

Met deze prijzen berekenen we de energie-intensiteit van uw onderneming. U komt voor TEK in aanmerking als uw energiekosten meer dan 7% van uw omzet bedragen (intensiteitseis). Op onze website vindt u de rekenformule die we hiervoor gebruiken en rekenvoorbeelden. Hiermee kunt u inschatten of u aan de energie-intensiteitseis voldoet.

Verlaging voorschotpercentage
De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verlaagde onlangs het voorschotpercentage van de maximale tegemoetkoming van 60% naar 50%. Zij heeft daar donderdag 9 februari 2023 een Kamerbrief over verstuurd aan de Kamer.

Als u TEK aanvraagt, krijgt u dus een voorschot van 50% van de maximale tegemoetkoming in plaats van 60%. Bij uw voorschot en uw maximale subsidiebedrag gaan we uit van hoge energieprijzen. De huidige ontwikkelingen op de energiemarkt laten zien dat die prijzen niet vanzelfsprekend hoog blijven. We willen voorkomen dat uw voorschot straks hoger is dan de definitieve TEK-subsidie. Anders moet u mogelijk (een deel van) het voorschot terugbetalen. Om de kans hierop zo klein mogelijk te houden, is het voorschotpercentage verlaagd.

Vragen en Energieloket
Heeft u een vraag? Wij zijn er voor u. Ga hiervoor naar de livechat op www.rvo.nl/tek (klik op de oranje chatballon onder in beeld). Als u liever belt, kan dat naar ons speciale TEK-telefoonnummer: 088 042 44 60.

Wilt u advies of heeft u vragen over hoe om te gaan met hogere energiekosten? Via het KVK Energieloket krijgt u persoonlijk advies en praktische informatie over energie besparen en verduurzamen van uw bedrijf. Andere informatie over nieuwe en bestaande maatregelen om de energierekening deels te compenseren vindt u op onze website.

Met vriendelijke groet,

Team TEK


Gepubliceerd op: 17 Februari 2023