Ga terug naar alle nieuwsberichten

BOV-leden in coronatijd: Evert van Engelenhoven

Nu we elkaar niet persoonlijk kunnen ontmoeten, bellen we zo nu en dan een BOV-lid op en leggen hem of haar 3 vragen voor. Om ervaringen te delen, contact te houden en tips uit te wisselen. Deze keer:

Evert van Engelenhoven van de Kantoorspecialist

1.       Welke invloed heeft de huidige crisis op jullie bedrijf?
Aan de kant van de projecten met kantoorinrichting, audiovisuele middelen en printers is de omzet fors gedaald. Hoewel die daling niet helemaal wordt opgevangen, is aan de andere kant de vraag naar noodzakelijke producten en corona-gerelateerde oplossingen sterk toegenomen. We verkopen dus meer producten voor thuiswerkplekken zoals bureaustoelen, laptopverhogers en vooral alles wat men maar nodig heeft op het gebied van hygiëne zoals dispensers en desinfectiemiddelen. Maar ook vloerstickers en alle denkbare oplossingen met plexiglas: van schermen voor balies tot opzetschermen op bestaande scheidingswanden. Veel producten kunnen we uit voorraad leveren. Dat geeft veel positiviteit!

Het is een leerzame tijd, waarbij we niet alleen bezinnen op de manier waarop we met z’n allen bezig waren. Het wordt ook duidelijk welke kwaliteiten je als bedrijf hebt. Naast de Kantoorspecialist hebben we ook de Schoolspecialist. Die medewerkers zijn de dag nadat de scholen dicht gingen schooldirecteuren gaan bellen met de vraag: wat kunnen we voor jullie doen om het thuisonderwijs mogelijk te maken? Niet gericht op de verkoop, maar vooral om enerzijds een hart onder de riem te steken en anderzijds mensen te helpen. Dat is ook echt gelukt. Daar kan je niet altijd een factuur voor sturen, maar je proactieve houding wordt wel enorm gewaardeerd. 

Onze commerciële mensen deden in het begin van de crisis weinig aan acquisitie uiteraard, want dat voelde niet goed. Totdat we ons herpakten en zeiden: ‘We gaan gewoon vragen hoe het met onze klanten gaat.’ Dan blijkt dat die sociale contacten – ook al is het op afstand – als waardevol ervaren worden. En we hebben zo’n breed assortiment dat we in veel gevallen klanten ook daadwerkelijk kunnen helpen. Ook intern besteden we aandacht aan de communicatie door wekelijks bij te praten over de persoonlijke situatie en uitdagingen en successen samen te delen.

2.       Welke maatregelen hebben jullie zelf (eventueel in samenwerking met/op advies van een branchevereniging) getroffen om toch zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren, met inachtneming van alle voorschriften?
De brancheorganisatie heeft wel richtlijnen gegeven maar we hebben grotendeels zelf het bedrijf zowel organisatorisch als functioneel heringericht. Per afdeling is ingeroosterd wie er wanneer naar de zaak komt en wie thuis werkt. Tot vorige week hoefden onze mensen maar tot 4 uur ‘s middags te werken, om zo ook de gezinnen thuis te kunnen ondersteunen.

Daarnaast hebben we de plattegrond erbij gepakt en de werkplekken zo ingedeeld, dat 1/3 van onze mensen hier veilig kan werken. Vervolgens hebben we dat in de praktijk getest en dan blijkt vaak dat met name de looproutes, van bureau naar toilet, kantine of keuken bijvoorbeeld, extra aandacht nodig hebben. Dan kan je weer bijsturen daarop. Bedrijven willen graag weer aan de slag maar ze willen het wel veilig doen. Ook in deze nieuwe situatie kunnen we iedereen die een kantoor heeft goed en praktisch adviseren. 

3.       Wat heb je te bieden aan de BOV-leden: een tip, product of advies? 
Wij kunnen ondernemers ondersteunen bij elke actuele vraag binnen een kantoorpand: van het 1,5 meter afstand houden tot het leveren van alle middelen die je nodig hebt. Wat ik daarbij belangrijk vind, is aandacht voor het welbevinden: iedereen moet een positief, prettig en veilig gevoel hebben op kantoor. Bedenk dat die afstand nog wel een jaar kan duren, dus dan moet het ook aangenaam zijn om er te werken. We merken dat bedrijven serieus omgaan met het nemen van maatregelen door bijvoorbeeld eenrichtingverkeer in te stellen, afstand te creëren, desinfecterende middelen te gebruiken tot zelfs waar mogelijk knoppen (van deuren en kranen e.d.) te vervangen door sensors.

Nu we met z’n allen ervaring opgedaan hebben met videobellen en online vergaderen, verwacht ik dat we dit vaker zullen blijven inzetten. Thuiswerken is ook een hele goede optie als je de rust en structuur hiervoor ook kan vinden, vooral voor het werk wat je alleen kan doen. Aan de andere kant merk ik ook dat mensen er naar uitzien om fysiek samen te werken en anderen echt te ontmoeten. Wat dat betreft hebben de kantoren een belangrijke functie!


Gepubliceerd op: 13 Mei 2020