Ga terug naar alle nieuwsberichten

Coöperatie energie-opwekking en -opslag

Het is vrijdag 18 november de Dag van de Ondernemer, de gemeente Veenendaal besteedt die dag extra aandacht aan haar ondernemers. Veel van hen hebben het zwaar door de hoge energielasten, ziet wethouder Marco Verloop van financiën, economie en duurzaamheid: ,,Veel ondernemers zijn gelukkig al jaren geleden begonnen met verduur- zamen, waarbij ook de commissie Duurzaam Onder- nemen van de BOV een daadkrachtige aanjager is. Deze tijd vraagt om nog meer creatieve en tegelijk praktisch toepasbare oplossingen, en vooral ook om snelle toepassing van goede oplossingen. Als gemeente ondersteunen we waar mogelijk nieuwe samenwerkingsinitiatieven en geven we via het Energieloket graag individueel voorlichting.”

Teunis van der Heiden, eigenaar en directeur van Van der Heiden Cheese Services herkent de uitdagingen die op dit moment spelen door de torenhoge energieprijzen. Van der Heiden Cheese Services is een logistiek bedrijf, dat kaas rijpt en verpakt. ,,Dit doen wij voor kaasmakerijen en kaasgroothandels. Mijn belangrijkste klanten zijn Beemster Kaas en Old Amsterdam. Bij ons komt de kaas piepjong binnen en wij rijpen deze kazen vervolgens naar de juiste leeftijd, van jong tot en met overjarig. Dat betekent dat de kaas langer dan een jaar bij ons in de rijping ligt. In grote rijpingshallen ligt bij ons 5 miljoen kilo kaas te rijpen, wat enorm veel energie kost.”

EXPLOSIE ,,Wij zijn een grootverbruiker”, vervolgt Van der Heiden. ,,In de rijpingshallen wordt de lucht geconditioneerd en op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid gebracht. Wij gebruiken vele miljoenen kWh aan stroom en een relatief klein beetje gas om te verwarmen. Onze energierekening is geëxplodeerd met prijzen die van 3,5 cent per kWh naar pieken van meer dan 60 cent per kWh gingen. Dat is natuurlijk ongekend en een externe factor waar je zelf geen invloed op hebt. Het eerste halfjaar heeft me dat wel wat slapeloze uurtjes gekost. Hoe zorgen we ervoor dat we het gaan overleven?”

HERGEBRUIK WARMTE ,,Je moet extreem scherp gaan sturen op alle kosten. Maar ook op de hoeveelheid energie die gebruikt wordt. Wij hebben in het verleden al veel geïnvesteerd in energiezuinige apparatuur, terugwinning van warmte, isolatie en ledverlichting. Dus daarin konden wij nu niet veel meer doen. We zijn nu nog wel bezig om alle warmte die vrijkomt van motoren en compressoren te gebruiken voor het opwarmen van reinigingswater en verwarming.”

ENERGIETOESLAG ,,Wij hebben de situatie onder controle gekregen door met onze partners en klanten in gesprek te gaan over deze overmacht situatie. Gelukkig hebben wij goede partners die hier begrip voor hebben waardoor we een energietoeslag in rekening mogen brengen. Zo verdelen we de pijn in de keten. Natuurlijk kost het nog steeds veel geld en marge, maar we zorgen er nu wel voor dat het draagbaar is en er geen bedrijven gaan omvallen.”

TEK HELPT NIET ,,De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) regeling helpt ons niet. Boven de 35 cent per kWh en 1,19 euro per m3 wordt de helft van de kosten gecompenseerd. Iedereen met grootverbruik valt daardoor buiten de boot, zoals grotere bakkerijen en teelt in kassen. Dat steekt wel. We praten hier wel over het MKB: de kurk waar onze economie en verzorgingsstaat op drijft en de grootste werkgever van Nederland.”

SAMENWERKEN ,,Mijn advies aan alle andere ondernemers, maar ook richting gemeente én inwoners van Veenendaal is: samenwerken. Laten we met elkaar vol inzetten op verduurzamen en zorgen dat de energietransitie echt vaart krijgt. Energieopwekking en -opslag in een coöperatief model met bedrijventerreinen en woonwijken. Zo heb je slagkracht en draagvlak. Ik ben bereid om flink te investeren in een coöperatie en ik ben ervan overtuigd dat er met mij vele andere ondernemers en inwoners zijn die hier ook toe bereid zijn. De hoge(re) energieprijzen zijn helaas een blijvertje dus laten we de schouders eronder zetten met elkaar.”


Gepubliceerd op: 17 November 2022