Ga terug naar alle nieuwsberichten
Duurzaam leider zijn, is geen trucje
Om als bedrijf relevant te blijven is winstmaximalisatie niet langer genoeg. Bijdragen aan een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve toekomst behoort ook tot het takenpakket. Dat vraagt om nieuw leiderschap waarbij de impact voorbij de eigen organisatie reikt. Wat houdt dat nieuwe leiderschap in en welke kwaliteiten zijn daarvoor nodig?
Op basis van 28 interviews zijn de kenmerken van dé duurzame leider gedestilleerd. Die is zelfbewust, verantwoordelijk, voordenkend, vernieuwend, verbindend, koersvast en impactvol. Deze kenmerken schreven André Nijhof, hoogleraar Sustainable Business and Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit en Niels van Tent, senior consultant bij executive searchbureau Ebbinge, op in het whitepaper ‘Echt Leiderschap’.
Zijn er nu andere leiders nodig dan twintig jaar geleden?
André Nijhof: “Tien jaar terug ging het veel meer over fatsoenlijk leiderschap: geen graai in de kas doen en de bonnetjes bij de declaraties moesten netjes kloppen. Je moest vooral een aantal dingen niet doen, maar dat volstaat tegenwoordig niet meer. Nu gaat het er veel meer om dat je proactief naar de toekomst kijkt. En dat we ook hogere eisen stellen als het gaat om proactief kleur bekennen: Hoe sta je erin als persoon en hoe geef je daar vervolgens ook invulling aan in jouw rol als leider. Ik merk dat we daarin behoorlijk veranderd zijn. In mijn optiek is dat cruciaal, gelet op de uitdagingen waar we voor staan.”
Niels van Tent: “Er lijkt nu een soort tweedeling te zijn. Aan de kant van het bedrijfsleven was er bijvoorbeeld Paul Polman en nu heb je Feike Sijbesma als representant. Die zeggen dat het onbestaanbaar is dat je alleen maar voor eigen gewin en aandeelhouderswaarde gaat. Tegelijkertijd zie je leiders als Trump, Poetin en misschien ook wel Johnson. Dus het is niet zo dat er nou één beweging ontstaat van Feike Sijbesma’s. Al denk ik wel dat dat op de middellange, lange termijn wel is wat er nodig is.”
Zijn er ook Trump-types in het Nederlandse bedrijfsleven?
André Nijhof: “Die zullen er ongetwijfeld zijn, maar ik denk wel dat het minder wordt. Als je kijkt naar wat klanten vragen, maar ook naar wat toekomstige werknemers vragen. Werknemers willen gewoon niet bij een bedrijf werken waar het minder gaat op duurzaamheidsvlak. Dus je ziet dat ook bij Shell een hele slag gemaakt wordt. Je kunt discussiëren over hoe ver ze zijn, maar ze zijn daar onmiskenbaar scherp mee bezig. Dus er zullen zeker nog wel niet-duurzame leiders zijn, maar ik denk dat het in rap tempo minder wordt.”
Is het mogelijk om een duurzaam leider te zijn zonder intrinsieke motivatie?
André Nijhof: “Eigenlijk kan het niet. Het aparte bij duurzaamheid is dat we verwachten dat het ook iets zegt over hoe je privé als persoon in de wereld staat. Een voorbeeld uit het verleden: Jan Timmer moest als leider Philips efficiënter maken, maar of hij ook als privépersoon efficiënt bezig was dat boeide niemand. Hij moest gewoon goed zijn in de rol die hij te vervullen had. Bij duurzame leiders speelt altijd dat geloofwaardigheid cruciaal is. Dus als je als duurzaam leider zegt als bedrijf een rol te willen vervullen in de klimaattransitie dan verwachten wij dat je daar ook als persoon achterstaat. Als je dan vervolgens in een Porsche wegrijdt, dan doet dat afbreuk aan de rol die je vervult.”
“Efficiëntie, kwaliteit en innovatie zijn doelen waar je als bedrijf op kunt sturen. Dat zijn belangrijke organisatiedoelen, maar bij duurzaamheid begint het met een gemeenschappelijk doel. Omdat het maatschappelijk is, …. lees meer
Bron: duurzaambedrijfsleven.nl
Foto: Adobestock
Gepubliceerd op: 14 November 2019