Ga terug naar alle nieuwsberichten

Meer geld voor stageplekken in MBO en HBO

Goed nieuws voor bedrijven die stageplekken aanbieden, meldt VNO-NCW.

Na een intensieve lobby is er extra geld beschikbaar gekomen, waar bedrijven aanspraak op kunnen maken via een subsidieregeling. In het mbo is dat hard nodig, omdat duale leerwerkplekken duur zijn voor bedrijven. De student-werknemers moeten namelijk goed begeleid worden, ruimte krijgen om te leren en zicht te ontwikkelen én loon ontvangen.

Per mbo- BBL-student-werknemer krijgen bedrijven dit lopende studiejaar 2.700 euro. Volgend studiejaar waarschijnlijk ook, maar dat is nog wel afhankelijk van het aantal leer-werkplaatsen.

Ook in het hbo wordt voor praktijkleren in 2021 en 2022 het budget opgehoogd. Dat moet volgens berekeningen op eenzelfde per hbo-leerwerkplek uitkomen. Daarnaast is er nog, voor de tekortsectoren alleen, 5,5 miljoen euro beschikbaar. Bedrijven in die sectoren – zoals de hbo-deeltijd en duale opleidingen in de zorg en techniek – kunnen (bovenop het genoemde bedrag) een extra uitkering ontvangen. Als daar massaal gebruik van wordt gemaakt, kan de uitkering in het hbo iets lager uitvallen dan de berekende 2.700 euro.

» Link naar de brief


Gepubliceerd op: 2 Maart 2021