Ga terug naar alle nieuwsberichten

Na Energieconvenant nu Ambassadeurs

Om effectieve afspraken te kunnen maken tussen gemeente en ondernemers is een goed georganiseerd bedrijfsleven een belangrijke voorwaarde. Dat bleek ook in 2017 toen gemeente Veenendaal en BOV een vierjarig Energieconvenant afsloten. Ruim 110 bedrijven zetten destijds hun handtekening, waarmee ze onder andere toezegden concrete stappen te zetten om enerzijds hun energieverbruik omlaag te brengen en anderzijds energie duurzaam op te wekken. Tijdens de afsluitende bijeenkomst in Theater de Lampegiet prees gastspreker Ed Nijpels Veenendaal over deze goede samenwerking. 

Dat dit Energieconvenant echter pas een eerste stap is op een lange weg te gaan, maakte Nijpels duidelijk aan de hand van zijn presentatie (zie bijlage). Indrukwekkende cijfers en confronterende feiten en conclusies maken de zin en noodzaak van het Klimaatakkoord duidelijk.

Frederik Oudman gaf een toelichting op de uitslag van de enquête die onder  de deelnemers aan het Energieconvenant was verspreid (zie bijlage). 

Namens de BOV zette René van Holsteijn zich als voorzitter van de commissie Duurzaam Ondernemen enorm in voor zowel het Energieconvenant als het project Zon op Bedrijfsdaken. Wethouder Marco Verloop bedankte René daarvoor met een duurzaam kistje lokale, regionale en fairtrade producten van Veenendaal4Fair en een zaklamp/powerbank op zonne-energie om mee op reis te nemen. 

Verloop vertelde ook dat er geen nieuw energieconvenant komt, maar dat er ondernemers bereid gevonden zijn om als Ambassadeur mede-ondernemers in Veenendaal te stimuleren bij het verduurzamen van hun pand. ‘Omdat zij uit de praktijk weten waar je op moet letten bijvoorbeeld.’ De eerste vier Ambassadeurs kregen hiervoor een groene sjaal omgehangen. 

Aansluitend kon men tijdens het napraten nog de uitdaging aangaan om op de fiets te racen wie de meeste energie opwekt, zoals ook op de foto’s te zien is.  


Gepubliceerd op: 27 Mei 2022