Ga terug naar alle nieuwsberichten

Nieuw instrument vergroot cyberweerbaarheid van ondernemers

VNO-NCW en MKB-Nederland en vakinhoudelijke experts hebben een nieuw instrument ontwikkeld om het mkb weerbaarder maken tegen cyberaanvallen. De Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid, die vandaag is gelanceerd, is een online vragenlijst met elf vragen die de ondernemer laat zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete maatregelen nodig zijn.

Gebrek aan kennis
Digitale veiligheid is bij veel ondernemers een ondergeschoven kindje. Vaak ontbreekt de kennis om de digitale beveiliging goed op orde te brengen. Uit onderzoek van SIDN  in juni 2020 blijkt dat 22 procent van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger, uit schaamte doet niet iedereen aangifte.

Afhankelijk in keten
Een cyberaanval heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijf zelf. In de ketensamenwerking zijn ook multinationals voor de informatie-uitwisseling afhankelijk van veel kleine en grotere ondernemingen. Net als bij brand en inbraak is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van het bedrijf.

In de puree
Eenmaal het slachtoffer van cybercriminaliteit, zit de ondernemer in de puree. Computers zijn geblokkeerd, de volledige klantenhistorie is verdwenen en hij kan niet meer bij de planning. Bedrijven die dit overkomt kunnen volledig platkomen te liggen, met soms een faillissement tot gevolg.

Digital Trust Center
Onder anderen VNO-NCW en MKB-Nederland,het Verbond van Verzekeraars en NLdigtal, ontwikkelden de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

Lees verder


Gepubliceerd op: 14 Januari 2021