Ga terug naar alle nieuwsberichten

Nieuwe rapportageverplichting grote bedrijven

Duizenden bedrijven moeten snel aan de slag met nieuwe duurzaamheidsregels. Naast omzet, winst en andere financiële resultaten moeten grote bedrijven vanaf 2023 ook rapporteren over de effecten van hun activiteiten op milieu en samenleving. 

Dat kondigt de Europese Unie aan met de aanpassing van de zogeheten ‘Non-financial Reporting Directive’(NFRD) tot de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Alle bedrijven met meer dan 250 medewerkers gecombineerd met omzet- en balanstotaalcriteria worden verplicht verslag te doen over de effecten die zij hebben op milieu- en sociale omstandigheden en vice versa de risico’s die het milieu en sociale thema’s op organisaties hebben. 

Anders dan nu moet de informatie getoetst worden door accountants om de betrouwbaarheid te vergroten. Dat is een enorme uitbreiding op de huidige verslaggevingsverplichtingen. Bedrijven moeten razendsnel aan de slag om in 2023 klaar te zijn voor de invoering. Burgers en beleggers krijgen straks voor het eerst een betrouwbaar en objectief inzicht in de duurzaamheidsinspanningen van alle grote bedrijven. Dat is een belangrijke grote stap richting een duurzame economie in 2050.

Met ingang van 2023 moeten alle grote bedrijven volgens de Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportages inzicht geven in de invloed van hun activiteiten op het milieu en de daarmee gepaard gaande risico’s. Tot op heden waren de verplichtingen van de NFRD alleen van toepassing op beursgenoteerde ondernemingen. Dat betekent… lees verder

Bron CFO.nl


Gepubliceerd op: 1 Februari 2022