Ga terug naar alle nieuwsberichten

Nog eens 41.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken

Woensdag 25 april hebben we als Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal voor een tweede keer een SDE+ subsidie ontvangen. Afgelopen zomer werd er door de rijksoverheid reeds een SDE+ subsidie versterkt voor de plaatsing van 23.000 zonnepanelen in Veenendaal. Daar komen binnenkort nog eens 41.000 zonnepanelen bij. Veenendaal is hiermee landelijk één van de koplopers.

Het gaat om een collectief zonnepanelenproject van Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, waarbij 33 dakeigenaren meedoen. De 41.000 zonnepanelen zijn goed voor 12,3 Megawatt, vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo’n 3.500 gezinnen. Veenendaal zet hiermee wederom een belangrijke stap in de richting van een energieneutrale gemeente in 2035.

Verschillende deelnemers
Met dit project doen niet alleen bedrijven mee, maar ook scholen, een supermarkt en enkele Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Ook de gemeente doet mee met plaatsing van zonnepanelen op het gemeentehuis, het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost, de Cultuurfabriek, theater De Lampegiet, gebouw Spectrum aan het Kees Stipplein en de gemeentewerf. 

Meedoen op verschillende manieren
Nu de subsidie is vertrekt hebben de deelnemers een jaar de tijd om de werkzaamheden uit te voeren. Er is een lokale project BV opgericht die 15 jaar lang zorgt voor het onderhoud en beheer, waarna het eigendom overgaat op de dakeigenaar. Samen met de gemeente en ECONNETIC is dit proces zorgvuldig ingericht. René van Holsteijn van de commissie Duurzaam Ondernemen: “Alle partijen kunnen op twee manieren deelnemen aan het collectieve project. Zij stellen hun dak ter beschikking zonder zelf te investeren en nemen vervolgens groene stroom van hun eigen dak af. Of zij investeren daarnaast in het collectieve project, wat een nog meer rendement oplevert. Op deze manier kan echt iedereen meedoen en dat is wat we willen.”

Grote stap voor een energieneutraal Veenendaal
Veenendaal loopt met deze hoeveelheid zonnepanelen voor op veel andere gemeenten. Wethouder Nermina Kundic is erg enthousiast. ‘Zodra alle zonnepanelen op de daken liggen, levert dit een significante bijdrage aan onze doelstelling. Energieneutraal worden doen we samen mét de bedrijven én onze inwoners. Wij gaan met elkaar voor een energieneutraal Veenendaal in 2035.’

Heeft u als ondernemer, pandeigenaar, instelling, school of bijvoorbeeld VvE ook interesse in de collectieve aanvraag voor subsidie voor zonnepanelen op uw dak? Neem dan contact op met Energiemanager Laurens Wiersma want bij voldoende belangstelling overwegen we dit jaar voor een derde ronde te gaan! 


Gepubliceerd op: 25 April 2018