Ga terug naar alle nieuwsberichten

Ondernemen met hart voor de toekomst

Ondernemen zit de Veenendalers in het bloed. Niet zo verwonderlijk dus dat je hier veel bedrijvigheid vindt. Ruim 800 Veenendaalse ondernemingen ondervinden dagelijks de voordelen van hun lidmaatschap van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV). Eén van de doelen van de BOV: samen steeds een beetje bewuster en duurzamer ondernemen.  

Kees Boot is ondernemer én voorzitter van de BOV-commissie Duurzaam Ondernemen. Hij vindt het mooi om te zien dat duurzaam ondernemen voor Veenendaalse bedrijven steeds vanzelfsprekender wordt. Kees vertelt erover in een van zijn circulair ingerichte kantoren. De panden van BOOT zijn haast volledig ingericht met gebruikte materialen: een karakteristieke pui uit een voormalig ziekenhuis, de afgedankte balie van een stadskantoor… Materialen met een verhaal die zorgen voor een prettige sfeer. Wat Kees betreft is circulariteit de norm.

Samen met gemeente
Kees: ‘Bewust omgaan met materialen en middelen levert veel op. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de werknemers en  de portemonnee. Door als BOV de krachten te bundelen, staan we sterk en hebben we al veel bereikt. Zo wil de overheid bijvoorbeeld dat kantoorpanden vanaf 100 m2 met ingang van 2023 energielabel C hebben. Als BOV informeren we onze leden over hoe ze dat label kunnen verkrijgen. Met succes! Daarnaast denken we samen met de gemeente Veenendaal na over het bedrijventerrein van de toekomst. Meer groen zorgt voor verkoeling en biodiversiteit en dat maakt zo’n bedrijventerrein ene mooie plek om te werken.’

Energieaansluiting
De bedrijvenkring is met verschillende nutsbedrijven in overleg. ‘Het huidige energienet is niet berekend op de vraag naar energie en ook niet op de teruglevering. Het kan dus gebeuren dat je als ondernemer geen extra aansluiting krijgt als je daarom vraagt. Maar stel dat het bedrijf naast jou energie of warmte over heeft, dan zou het toch prachtig zijn om die energie aan de buurman te verkopen? Nu is dat nog niet mogelijk. Dat moet anders.’

Klinkt ambitieus, Kees. ‘Klopt!’ besluit Kees Boot. ‘Samen maken we de Veenendaalse bedrijventerreinen de groenste terreinen van Nederland. De BOV organiseert regelmatig workshops, events en livestreams over bijvoorbeeld energiebesparing. Kijk even op BOVeenendaal.nl en sluit je aan. Welkom!


Gepubliceerd op: 17 November 2022