Ga terug naar alle nieuwsberichten

Perspectief op werk met de praktijkverklaring

Eind juni ontving kandidaat Martin zijn praktijkverklaring van mbo-opleider ROC A12/ Dulon College en werd hij in het zonnetje gezet. Martin leerde in de praktijk bij werkgever Restore verschillende vaardigheden. De praktijkverklaring is een bewijs van de opgedane vaardigheden en vakkennis voor de volgende werkgever of biedt een opstap naar een opleiding. Het Leerwerkloket Regio Foodvalley biedt mensen, voor wie een startkwalificatie nog een stap te ver is, perspectief op werk met de praktijkverklaring.

 Na veel verschillende baantjes en persoonlijke tegenslag kwam Martin bij Restore terecht. ‘’Het klikte meteen en het werk past goed bij mij. Ik sorteer spullen die binnenkomen bij afvalverzamelaar ACV. Het praatje met de mensen die spullen komen brengen vind ik leuk. Door praktijkleren heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en heb ik geleerd om rustig te blijven. Ik kan beter omgaan met stress. Bij Restore is het gezellig, ik heb fijne collega’s en voel mij gewaardeerd en op mijn plek. De Praktijkverklaring is de eerste stap naar meer, misschien kan ik straks het heftrukcertificaat halen’’, vertelt Martin trots.

Praktijkleren met de praktijkverklaring
Tijdens het praktijkleren ontwikkelen kandidaten zich stap voor stap. De kandidaten volgen in de meeste gevallen geen lessen en doen geen examen. Zij laten op de werkvloer zien welke vaardigheden en vakkennis van mbo-niveau 1 en/of 2 ze beheersen.

Gericht leren
Werkbegeleider Wout Voerman ziet de Praktijkverklaring als een mooi middel om mensen gericht iets te kunnen leren, waarbij het geleerde ook wordt vastgelegd en geborgd door MBO. ‘’Martin was een fijne en leergierige kandidaat. Met deze verklaring heeft hij een mooie uitbreiding op zijn cv voor de toekomst’’, aldus Voerman. De betrokken school ROC A12/ Dulon College is blij met de komst van de Praktijkverklaring. Docent Joan Klein Zandvoort: ‘’Zo kunnen we nog beter maatwerk bieden aan een brede groep zodat ook hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden.’’

Aan de slag
Ben je maatschappelijk betrokken en een erkend leerbedrijf, of wil je dat graag worden? Praktisch personeel nodig of investeren in het opleiden van je team? Doe mee met Praktijkleren en bied werkzoekenden en eigen medewerkers de kans op een mbo-praktijkverklaring. Kijk voor meer informatie op de website van het Leerwerkloket Regio Foodvalley: foodvalley.lerenenwerken.nl.

Regionale samenwerking
De pilot Praktijkleren met de MBO-praktijkverklaring wordt in arbeidsmarktregio Foodvalley georganiseerd door: Aeres Velp, ROC A12/Dulon College, Rosa Novum, Leger des Heils, Restore, ’s Heeren Loo, Werkgeversservicepunt Regio Foodvalley, Leerwerkloket Regio Foodvalley, UWV, Werkkracht, gemeenten uit de arbeidsmarkt Regio Foodvalley, de Programmaraad en SBB.

Foto: Fotostudio7


Gepubliceerd op: 9 Juli 2021