Ga terug naar alle nieuwsberichten

Terugblik Werkplaats Voedselverspilling

Op donderdag 23 januari vond de eerste Werkplaats tegen Voedselverspilling van 2020 plaats. De deelnemende ketenpartijen uit Regio Foodvalley deelden hun ambities en vragen om voedselverspilling tegen te gaan en deden al een aantal nieuwe mogelijke samenwerkingsrelaties op!

Deze werkplaats waren we te gast bij Mignon van Holten van VONK360 in Veenendaal. Met de slogan ‘Alvorens men vuur maakt is er eerst de vonk, hetgeen waaruit alles wordt gecreëerd.’ is VONK360 een vestigingsplaats waar een ambitieuze samenwerking ontstaat tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Deze duurzame plek aan de A12 is de start voor veel nieuwe ontmoetingen en innovaties . Ook voedselverspilling is een onderwerp waar winst valt te behalen.

Ambities
De bijeenkomst werd ingeleid door werkplaatstrekker Suzan Klein Gebbink, die inging op praktische voorbeelden om voedselverspilling tegen te gaan rondom het huis. Joost Snels, Wageningen UR leverde inspirerende voorbeelden van elders, onder meer via de activiteiten van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, mede initiatiefnemer van deze werkplaats.’

Afnemers
Tijdens de voorstelronde leerden deelnemers elkaar kennen en wisselden zij ideeën en ambities uit. Hierbij kwam een aantal business cases naar voren, waarbij het soms een uitdaging is om passende afnemers, zowel B2B als B2C, te vinden. Ook blijkt psychologie en communicatie van groot belang. Hoe presenteer en verkoop je als bedrijf je ‘verspilde’ producten aan klanten? Uiteraard kwamen er tijdens de werkplaats ook een aantal ‘verspillings’ problemen naar voren waar met name gemeenten binnen de eigen keten tegenaan lopen, b.v. op het gebied van de interne (duurzame) catering.

Initiatieven
Tijdens de middag werden er een aantal sprekende initiatieven onder de aandacht gebracht. Bijvoorbeeld De Soeperie met food waste producten, Smaakpark Ede, gelukkige binnenstad Ede, koffiekoekjes van reststromen bladerdeeg, 40 dagen eten uit de korte keten (producent en consument uit de regio) en Food2ndLive van ’s Heeren Loo. Uit de voorbeelden blijkt dat tegengaan van voedselverspilling vaak tot kostenbesparing of zelfs nieuwe verdienmodellen moet kunnen leiden.

Lees meer


Gepubliceerd op: 29 Januari 2020