Ga terug naar alle nieuwsberichten

Tienduizenden technici nodig voor energietransitie

Om de klimaatdoelen te bereiken zijn 23.000 tot 28.000 extra werknemers nodig. Dat becijferde Ecorys in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Het gaat voornamelijk om technici op MBO en HBO niveau.

Het is hard werken om de Nederlandse klimaatdoelen te halen. Het energiesysteem zoals we dat kennen moet op de schop. Zo zal 70 procent van alle elektriciteit in Nederland uit hernieuwbare bronnen moeten komen. Duurzame stroom die is opgewekt door windturbines op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken. Die installaties moeten worden gebouwd, geïnstalleerd, gerepareerd en onderhouden. Het elektriciteitsnet moet worden aangepast en verzwaard. Daarnaast zullen maar liefst 8 miljoen woningen aardgasvrij worden gemaakt. Een hele klus dus. En dit is slechts een kleine greep uit al de maatregelen die genomen moeten worden om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te halen.

De vraag is of we daar voldoende gekwalificeerd personeel voor kunnen vinden. Volgens het rapport van Ecorys zal de vraag naar arbeid met 23 duizend voltijdsbanen toenemen om te kunnen voldoen aan het scenario van het Klimaatakkoord dat moet leiden tot 49 procent CO2 reductie. Bovendien…. lees hier verder


Gepubliceerd op: 2 Maart 2021