Ga terug naar alle nieuwsberichten

Utrechtse regio wil samenwerking nieuw kabinet voor economisch herstel en groei

De Utrechtse regio kan met 100.000 nieuwe banen tot 2050 een forse bijdrage leveren aan het economisch herstel na de coronacrisis. De regio draagt nu al twaalf procent bij aan de Nederlandse economie. De regio vreest echter dat de druk op de woningmarkt en het uitblijven van benodigde infrastructurele investeringen een rem op het herstel zet. Daarom wil de Utrechtse regio dat het nieuwe kabinet zich committeert aan de Utrechtse toekomst- en herstelplannen. Om te laten zien wat de regio bijdraagt aan het herstel van Nederland, sturen bedrijven, kennisinstellingen en 33 gemeenten, waaronder ook de drie Utrechtse gemeenten in Regio Foodvalley (Rhenen, Veenendaal en Renswoude), uit de regio donderdag het Utrechts Aanbod naar de informateur. Hierin staat beschreven hoe wordt gewerkt aan een groen, gezond en bereikbaar Nederland.

Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Utrecht staat al jaren boven aan het lijstje van de meest concurrerende regio’s in Europa en we zijn topscorer op brede welvaart in Nederland. Als we een leefbare regio willen blijven, terwijl we voor iedereen een huis willen bouwen en bovendien willen zorgen dat iedereen naar zijn werk kan komen, dan is een schaalsprong in denken én in investeringen nodig. En daar kan commitment van het nieuwe kabinet niet bij ontbreken.” 

Bereikbare en economisch sterke regio
De komende tien jaar moeten er bijna één miljoen woningen in Nederland gebouwd worden. Over dertig jaar woont er een kwart meer mensen in de provincie Utrecht: zo’n 1,7 miljoen mensen. Dat vraagt om het bouwen van veel extra woningen in de regio: 170.000 tot 200.000 extra woningen tot 2050. De Utrechtse regio zet vol in op de bouwopgave en bouwt één op de acht woningen die in Nederland nodig zijn. Dat is alleen mogelijk als er ook wordt geïnvesteerd in bereikbaarheid van woonwijken en van werklocaties.

Lees verder


Gepubliceerd op: 1 Juni 2021