Ga terug naar alle nieuwsberichten

Van Industriedorp naar provinciestad, Veenendaal 1960-2020

Zoekt u nog een leuke activiteit deze zomer? Bezoek dan in Museum Veenendaal de tentoonstelling ‘Van industriedorp naar provinciestad, Veenendaal 1960-2020’. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Stichts Veenendaal (provincie Utrecht) en Gelders Veenendaal (provincie Gelderland) samengevoegd werden tot één gemeente Veenendaal.

De tentoonstelling laat de ontwikkelingen van Veenendaal zien, vanaf het moment van samenvoeging. Dit gebeurt aan de hand van een aantal thema’s: Stad en opbouw, Wonen en werken, en Samenleven. Ook vragen we bezoekers mee te denken over wat nou typisch Veenendaals is.

Stad in opbouw
Veenendaal is flink gegroeid in de afgelopen 60 jaar. Hoe is deze ontwikkeling gegaan? Een speciaal gemaakte animatie geeft inzicht in de samenvoeging van het Stichts en Gelderse deel én in de vorming van de stad Veenendaal zoals deze anno 2020 is.

Wonen en werken
Veenendaal kent een rijke industriële geschiedenis. Het hoogtij van de ‘oude’ industrie komt aan bod, maar ook de daarop volgende economische crisis en het verval. Het plotseling sluiten van fabrieken had grote gevolgen. Toch vond Veenendaal nieuwe manieren van ondernemen, gebaseerd op kennis en dienstverlening.

Samenleven
Van oorsprong werd de Veenendaalse samenleving bepaald door een kerkelijk leven. Later kwamen de sportverenigingen in opmars. Maar ook de jongeren cultuur en opstandige jeugdsubculturen kwamen in opmars. Mode, muziek en dans voerden de boventoon.

Oproep!
In de tentoonstelling zijn veel objecten uit de Veenendaalse geschiedenis van de afgelopen 60 jaar te zien. Wij roepen bezoekers van de tentoonstelling op om mee te denken! Welk typisch Veenendaals verhaal of object mag absoluut niet ontbreken in deze tentoonstelling? Eens per maand krijgen nieuwe objecten een plek in de tentoonstelling.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het feestjaar Veenendaal Verenigd/t. Dit hele jaar zijn er activiteiten op diverse plekken in de stad.

Museum Veenendaal is (voorlopig) geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Het is verstandig vooraf te reserveren. Kijk voor de meest actuele informatie op www.museumveenendaal.nl.


Gepubliceerd op: 13 Juli 2020