Ga terug naar alle nieuwsberichten
Volle bak lunchbijeenkomst Cybersecurity
In de volle Koetshuiszaal van Residence Rhenen werden op 12 april de BOV-leden in een vlot tempo geïnformeerd over de diverse soorten cybercrime – en vooral over de maatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat je ook slachtoffer wordt. Het Platform Veilig Ondernemen Midden Nederland ondersteunde deze middag van harte. Merel Hurenkamp gaf twee praktijkvoorbeelden over de impact van gehackt worden: gemeente Hof van Twente kwam eind 2020 volledig plat te liggen omdat een externe systeembeheerder het makkelijk te raden wachtwoord ‘Welkom2020’ had ingesteld. Tot op de dag van vandaag zijn ze bezig de schade te herstellen. En wie nog steeds denkt dat alleen grote bedrijven het doelwit zijn: een onderneemster met een bakkerswinkeltje, die wegens allergieën en intoleranties speciale broden bakte voor 50 klanten, raakte al haar gegevens kwijt. En ze moest haar winkel sluiten.
Daarna kwamen achtereenvolgens Pieter Willemsen van Hupra ICT, Elbert van Bentum van Lupasafe en Ben Koelewijn van CMC Verzekeringen aan het woord. Ieder vanuit hun eigen expertise vertelden zij welke stappen ondernemers in het algemeen – en de BOV-leden in het bijzonder – kunnen nemen om cybercrime te voorkomen en/of de schade te beperken. U leest er meer over in de aparte artikelen in Chainels, waar ook hun presentaties aan zijn toegevoegd.
Toen was het de beurt aan Daniël Verlaan. Hij is bij velen pas bekend geworden als de winnaar van Wie is de Mol van 2023, maar hij won als onderzoeksjournalist in 2019 zowel de Tegel als de Loep: ‘Zeg maar de Oscar en de Grammy van de journalistiek.’
Hoe voorzichtig je moet zijn met het plaatsen van foto’s op internet, bewees hij door zelf binnen te komen bij een geheim digitaal overleg van de Europese ministers van Defensie. Dat kon, omdat minister Ank Bijleveld een foto van haar laptop – die klaar stond om in te loggen – deelde op Twitter.
Daniël gaf ons een confronterende inkijk in de wereld van de cybercriminaliteit. Zijn prijswinnende onderzoek ging over een netwerk van mannen, die foto’s van meisjes en jonge vrouwen van circa 10 – 20 jaar wisten te bemachtigen en deze verhandelden. Ook werden veel van deze jonge vrouwen bedreigd en afgeperst. Het delen van zijn onderzoeksresultaten met de politie heeft uiteindelijk geleid tot een aantal arrestaties, waarbij twee hoofdverdachten werden veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk 14 en 24 maanden.
Verlaan legde onder andere uit hoe internetcriminelen, via alles wat iemand deelt op social media, de antwoorden kunnen achterhalen van de ‘herstelvraag’, die je krijgt als je je wachtwoord bent vergeten. Zo nemen ze midden in de nacht je account over en worden mensen vervolgens bedreigd en afgeperst. ‘Mensen zijn de zwakste schakel, als het gaat om beveiliging. Bedenk ook dat naast je computer en telefoon héél veel apparaten en systemen verbonden zijn met internet. En dat is altijd een potentiële toegang tot data.’ Naast de tips die de andere sprekers al hadden gegeven, zette Verlaan het instellen van twee factor authenticatie met stip op nummer 1, gevolgd door het gebruiken van een wachtwoordmanager zoals 1Password of het instellen van hele zinnen – inclusief spaties – als wachtwoord.
Klokslag 14 uur sloot voorzitter Gerrit Valkenburg de zeer interessante bijeenkomst af met het overhandigen van een BOV-cadeautas met lokale, regionale en eerlijke producten aan alle sprekers.
Bij de uitgang kregen de gasten foldermateriaal mee van het Platform Veilig Ondernemen, inclusief een Usb data blocker, een folder van Schipper Beveiliging over de collectieve beveiliging van de bedrijventerreinen in opdracht van de BOV, informatie over de BOV Cybermonitor en natuurlijk het boek ‘Ik weet je wachtwoord’ van Daniël Verlaan. De foto’s vindt u hier.
Gepubliceerd op: 13 April 2023