Ga terug naar alle nieuwsberichten

‘Vraag hulp als je gaat verduurzamen’

Aan de wens om duurzamer te ondernemen ontbreekt het vaak niet, maar waar te beginnen? En is het investeren in duurzaamheid en circulair ondernemen alleen haalbaar en betaalbaar voor grote bedrijven? Op deze en nog meer vragen gaf Geanne van Arkel antwoord tijdens de interessante lunchbijeenkomst van de BOV Business School.  

Na genoten te hebben van een heerlijke lunch in Theater Lampegiet vertelde Geanne van Arkel over Interface, het bedrijf waar zij werkt als Hoofd Duurzame Ontwikkeling. Dit bedrijf nam eind jaren ’80 Heuga tapijttegels over. De nieuwe eigenaar wilde verduurzamen. ‘Een sterke ambitie is erg belangrijk, maar het eerste advies wat ik wil geven is: vraag om hulp. Beslis dat je het anders wilt doen en ga op zoek naar mensen die je daarbij kunnen helpen. Deel je vragen met je medewerkers, met je leveranciers. En als je dan investeert in nieuwe, duurzame technologie, bouw dan vooral flexibiliteit in. Wij hebben dat gedaan door meerdere grondstoffenlijnen te integreren in ons productieproces, zodat we onszelf niet beperkten tot die ene nieuwe grondstof, die op dat moment de oplossing leek. Want ontwikkelingen gaan door en daar hebben we zo op in kunnen spelen. Om een probleem op te lossen, ga je inzoomen. Als je de oplossing hebt, vergeet dan niet weer uit te zoomen en je af te vragen: creëer ik met de oplossing geen nieuw probleem?,’ zo gaf Geanne de aanwezigen als belangrijke tips mee.

Lang niet alles ging direct goed bij Interface en soms moet je concluderen dat de tijd nog niet rijp is. Het in de markt zetten van tweedehands tapijttegels kwam in de jaren ’90 te vroeg. ‘Nu is er wel interesse in ervaren tapijttegels,’ aldus Geanne, aangevend dat ook communicatie een belangrijke rol speelt.

Inmiddels focust Interface op het klimaat en stelt men zich tot doel een CO2-positief tapijt te ontwikkelen. Het prototype is er, dankzij het gebruik van biobased materialen en men hoopt dit tapijt eind 2020 op de markt te brengen.

Geanne van Arkel hield een korte quiz met feiten uit het boek Drawdown van Paul Hawken. Ook gingen de aanwezigen in groepjes even kort het gesprek aan over waar zij de volgende dag mee aan de slag kunnen gaan. BOV-voorzitter Gerrit Balkenburg bedankt haar namens de aanwezigen met het overhandigen van het duurzame BOV-cadeaukistje. De foto’s staan op de website van de BOV. 

Een mooi voorbeeld van circulariteit is het gebruiken van afgedankte visnetten als grondstof voor de tapijttegels. U vindt de video hier.

De presentatie van Geanne staat in de bijlage met daarin o.a. de top 20 van meest effectieve oplossingen die bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van CO2.  Hier leest u alles over de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Verder herhalen we nog even de website die Wim Werkman noemde over circulair ondernemen, waar u als partner bij aan kunt sluiten https://regiofoodvalleycirculair.nl/


Gepubliceerd op: 14 Oktober 2019