Ga terug naar alle nieuwsberichten

Weet u wél dat uw kantoor aan energielabel C moet voldoen?

Vanaf 2023 is energielabel C verplicht voor alle kantoorgebouwen vanaf 100 m2. Uit onderzoek van Essent Zakelijk en Duurzaam Bedrijfsleven blijkt dat 40% van de ondernemers niet weet of hun kantoor aan deze eis voldoet of moet voldoen. Nog eens 30% weet nu al dat dat niet het geval is. Die bedrijven hebben nog ruim twee jaar de tijd om hun pand energiezuiniger te maken.

Voor wie geldt de regeling en hoe staan we ervoor?
Kantoren en panden die groter zijn dan 100 m2 en die in z’n geheel als kantoor dienen, moeten in 2023 tenminste energielabel C kunnen laten zien. Volgens cijfers van RVO zijn er in Nederland zo’n 62.000 bedrijven met zo’n kantoor. Op dit moment hebben hiervan circa 21.000 kantoren energielabel A, B of C en daarmee voldoen ze aan de eisen.

Circa 7.000 kantoren hebben energielabel D, E of G en voldoen daarmee niet aan de verplichting. En meer dan de helft van de kantoren (circa 34.000) heeft nog helemaal geen energielabel geregistreerd. Zij weten dus helemaal niet of ze aan de verplichting voldoen. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Niet op tijd? Kantoor dicht!
Veel ondernemers zijn nog onvoldoende op de hoogte van de verplichtingen rondom energielabel C of zijn er niet mee bezig. Cijfers van funda in business laten zien dat het energielabel in minder dan 1 procent van de zoekopdrachten wordt meegenomen. (bron: nu.nl). Het aanpassen van het energielabel is voor veel bedrijven geen prioriteit. Terwijl nu al duidelijk is dat je straks je kantoordeuren moet sluiten als je niet op tijd aan de eisen voldoet.

Niet alleen milieuwinst
Te duur, teveel gedoe zijn veelgehoorde argumenten om niets te doen, maar de investeringskosten zijn vaak snel genoeg terugverdiend en je bespaart direct op je energiekosten. En er is nog een goede reden om nu aan de slag te gaan met verduurzamen. Verduurzamen betekent ook het verhogen van werkcomfort. Werknemers die in een duurzaam gebouw werken, zijn minder vaak ziek en werken productiever. Tel uit je winst.

Aan de slag met je energielabel
Met deze 5 stappen zorg je ervoor dat jouw bedrijf goed op weg is naar de toekomst. Want deze maatregel is nog maar een tussenstap. In 2030 moeten alle kantoorgebouwen energielabel A hebben. Leg de lat dus hoog als je aan de slag gaat. En neem alle relatief eenvoudige stappen voor energielabel A nu mee.

Lees hier verder


Gepubliceerd op: 16 Februari 2021