Ga terug naar alle nieuwsberichten

Welke kansen bieden de SDGs aan het bedrijfsleven?

De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn het kompas naar een duurzamere wereld in 2030. De zeventien doelen moeten onder andere armoede, ongelijkheid en klimaatverandering tegengaan en onderwijs, duurzame steden en schone energie stimuleren. DuurzaamBedrijfsleven vroeg SDG-coördinator Hugo von Meijenfeldt hoe het Nederlandse bedrijfsleven kan bijdragen en welke kansen het oplevert.

“Bedrijven moeten redeneren in kansen en niet denken: ik moet weer aan regels voldoen. Op die manier voorkom je dat bedrijven de SDGs als een last zien. De SDGs zijn in 2015 vastgesteld en kijken vijftien jaar vooruit. Er wordt veel vrijheid aan bedrijven gegeven om hier zelf invulling aan te geven. Ik hoor van bedrijven dat de doelen bijdragen in het versterken van hun businesscase op de lange termijn. Dus niet door alleen naar de quick wins te kijken.

Daarnaast bieden de SDGs kansen voor bedrijven om nog professioneler te kijken naar de bedrijfsrisico’s zoals hun energie en grondstoffen. De Nederlandsche Bank zegt bijvoorbeeld dat als bedrijven daar niet verstandig mee omgaan, dit een risico is voor de bedrijfsvoering. Bedrijven moeten beter dan voorheen weten waar hun grondstoffen vandaan komen. Zo kunnen ze bovendien meer impact maken.

Lees meer


Gepubliceerd op: 21 Mei 2019