Ga terug naar alle nieuwsberichten

Werkplaats Bouw opgestart

Op 22 maart vond de startbijeenkomst van de ‘Werkplaats Bouw’ plaats. Deze werkplaats is een samenwerking tussen het samenwerkingsprogramma Regio Foodvalley Circulair en Cirkelstad Veenendaal. De eerste bijeenkomst met 22 deelnemers bestond uit een gemêleerd gezelschap. Zo waren bouwbedrijven, een hoveniersbedrijf, een bank en een accountant, een ingenieursbureau, een liftenbouwer, een tapijttegel producent, adviseurs, gemeenten en een speler uit de evenementenbranche vertegenwoordigd.

Tijdens deze verkennende sessie werden de principes van Cirkelstad toegelicht door Alexander van den Buuse, de spinner van Cirkelstad Veenendaal. Cirkelstad is een platform dat werk maakt van een circulaire en inclusieve bouwsector. Binnen de verschillende steden wordt kennis opgehaald en onderling gedeeld. Meer informatie is hier te lezen.

Doel van deze opstart bijeenkomst was om onderling kennis te maken en om vragen en onderwerpen te bespreken die in de Werkplaats aan de orde moeten komen. Er kwam allerlei vragen langs. Hoe kunnen we interessante businesscases maken? Hoe kan circulair werken ingebed worden in de aanbesteding? Hoe ga je samenwerken in de keten: hoe leren we van elkaar, waar lopen anderen tegenaan en hoe kom je tot een gezamenlijke ambitie? De deelnemers noemden daarbij een variatie aan projecten uit eigen praktijk die ze graag op veel meer circulaire wijze willen uitvoeren. het gaat daarbij onder meer om materiaal, ontwerp, proces en digitalisering. En ook nieuwe samenwerkingen, eigenaarschap en financiële aspecten.

Na deze verkenningssessie gaat de Werkplaats Bouw echt van start. Aankomend jaar vindt elk kwartaal een ‘Community of Practice’ bijeenkomst plaats. Tijdens deze sessies staan verschillende thema’s centraal aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden van de deelnemers van de werkplaats. Deelnemers helpen elkaar. Daarnaast maken we gebruik van de aanwezige kennis van het landelijke netwerk Cirkelstad.

Bent u geïnteresseerd en wilt graag deelnemen aan deze werkplaats? Dat kan nog! Neem hiervoor contact op met de begeleiding van deze werkplaats; Alexander van den Buuse. Meer informatie over de werkplaats is hier te vinden.


Gepubliceerd op: 5 April 2019