Ga terug naar alle nieuwsberichten

Zo vraagt u uitstel van betaling belasting aan

Heeft u vragen over het betalen van belasting en andere financiële zaken, dan is het verstandig contact op te nemen met uw accountant of financieel adviseur. Waar mogelijk zullen wij als BOV tijdens deze Coronacrisis relevante basisinformatie met u delen

De procedure voor het aanvragen van bijzonder uitstel in verband met betalingsproblemen door het coronavirus is gelukkig sterk vereenvoudigd.

Het volstaat nu om een verzoek om uitstel van betaling te sturen. Als dit voor maximaal 3 maanden is, zijn er geen verdere voorschriften. De invordering wordt direct stopgezet. Voor een langere periode uitstel vragen is mogelijk, maar de extra eisen die daarvoor zullen gelden zijn op dit moment nog niet bekend. Ons advies is dan ook om vooralsnog de termijn te beperken tot maximaal 3 maanden.

Uitstel van betaling vraagt u aan voor aanslagen die u ontvangt en niet kunt betalen. U of uw accountant dienen dus wel gewoon aangifte te doen (van BTW of inkomstenbelasting). 

De belastingdienst legt daarna een aanslag op. Als u deze niet kunt betalen, heeft u een betalingsprobleem en kunt u uitstel aanvragen. 

Het heeft dus nog geen zin om nu al uitstel van betaling aan te vragen voor de BTW van Q1 2020. Deze kan immers pas worden ingediend na 1-4-2020 en dan moet de belastingdienst eerst nog een aanslag opleggen.

Mocht u deze aanslag medio april ontvangen en u kunt deze niet betalen, dan kunt u uitstel aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de voorbeeldbrief in de bijlage, die u eenvoudig kunt invullen en vervolgens kunt opsturen.

Heeft u nu al aanslagen liggen, die u niet kunt betalen omdat u in de problemen bent gekomen door het Corona virus, dan kunt u uiteraard nu al wel een verzoek indienen. Let op: het is verstandig om per aanslag  een verzoek in te dienen.


Gepubliceerd op: 24 Maart 2020