Ga terug naar alle nieuwsberichten

Zonnepanelen op bedrijfsdaken maatschappelijk gezien meest rendabel

Zonnepanelen op de daken van bedrijfsgebouwen leveren relatief het meest op. Panelen op huizen of in weilanden zijn minder rendabel. Daarom moeten ontwikkelaars vaker zonnepanelen op daken plaatsen, in plaats van op weilanden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Enpuls.

In het onderzoek werden drie oppervlakten met elkaar vergeleken: zonnepanelen op landbouwgrond, bedrijfsdaken en daken van particulieren. Hierbij werd niet alleen gekeken naar hoe rendabel de verschillende opties zijn, maar zijn ook de maatschappelijke kosten en baten in beeld gebracht. Voorbeelden hiervan zijn noodzakelijke netverzwaringen, impact op het landschap, en werkgelegenheid.

Voor hun berekening vergeleken de onderzoekers de winst per opgewekte megawatt van de drie locaties van zonnepanelen over een periode van 25 jaar. In deze vergelijking zijn zonnepanelen op bedrijfsdaken maatschappelijk gezien de beste optie met een winst van vijf miljoen euro per megawatt, op de voet gevolgd door zonneweides (4,7 miljoen euro per MW) en zon op particulier dak (4,5 miljoen euro per MW).

Lees meer

Overweegt u ook zonnepanelen op het dak van uw bedrijf of (maatschappelijke) organisatie te plaatsen? BOV is samen met Econnetic gestart met het vierde project Zon op Bedrijfsdaken, waarbij we collectief SDE++ subsidie aanvragen voor alle deelnemers. Laat u ook ontzorgen en profiteer van aantrekkelijke rendementen (met of zónder eigen investering!). Vul het interesseformulier in en u krijgt advies op maat.  


Gepubliceerd op: 1 September 2020